İçeriğe geç

Ayıplı Araç Ihtar Zorunlu Mu

Ayıplı mal ihtar zorunlu mu?

Hukuki ayıplar halinde tüketici bu ayıpları otuz gün içinde bildirmek zorundadır. Gizli ayıplar konusunda ise kanunda açık bir düzenleme bulunmadığından aynı kanunun 30. maddesi (B.K. 198) ve T.B.K. 223/2’ye göre genel hükümler uygulanmıştır. Maddeye göre bu ayıpların derhal bildirilmesi zorunludur.

Ayıplı araç aldım ne yapmam lazım?

Araçta bir kusur çok sonra fark edilmişse, derhal satıcıyla irtibata geçilmelidir. -Satıcının hileyle gizlediği ve ağır ihmali olduğu bir kusur varsa, derhal şikayette bulunulmalıdır. -Satıcının kasıtlı olarak bir şeyi gizlediğine dair bir kanıt yoksa veya ağır ihmale dayanmayan bir durum varsa, satıcıya karşı itiraz edilemez.

Aldığım 2 el araç kusurlu çıktı ne yapmalıyım?

Örneğin, satın aldığınız kullanılmış araç tamamen hurdaya çıkmışsa veya arızalı bir motora sahipse, satıcı doğrudan sorumludur. Bir tüketici olarak, yasal haklarınız hakkında mümkün olduğunca iyi bilgi edinmelisiniz. Böyle bir mağduriyet yaşadıysanız, derhal yasal işlem başlatmanızı ve profesyonel hukuki yardım almanızı öneririz.

Ayıplı araç arabuluculuk zorunlu mu?

Arızalı araç için dava açmadan önce arabuluculuk imkânı var mıdır? Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde, bir borcun ve arızalı malın iadesi bağlamında asliye hukuk ve ticaret mahkemelerinde görülen hukuki uyuşmazlığın ön koşulu arabulucu atanmasıdır. Bu nedenle arabulucuya başvurulması zorunludur.

Ayıplı araç ihtarname zorunlu mu?

Yargıtay 13 sayılı kararında bu durumu şu şekilde açıklamıştır: “Alıcı, teslim aldığı malı, olağan ticari faaliyetin gereği olarak en kısa sürede incelemek ve satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıbı tespit ederse durumu derhal (makul bir süre içinde) satıcıya bildirmekle yükümlüdür.

Ayıplı araç iadesi kaç gün sürer?

Arızalı araç bilgi verilmeden teslim alınırsa, bir uyarı ve rapor düzenlenmelidir. Bu süreye iptal süresi de denir. Teslimat tarihinden itibaren otuz gün içinde satıcıya bir hatırlatma gönderilmelidir. Uyarı zamanında düzenlenmelidir.

Ayıplı araç satmanın cezası nedir?

Yargıtay bu konuda emsal kararlar alıyor ve bu suçu işleyen kişiler Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanıyor, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 güne kadar para cezasına çarptırılıyorlar.

Araç satışından sonra arıza çıkarsa ne olur?

Satıcı, alıcının seçim hakkını kullanmasını, derhal ayıpsız benzer bir malı teslim ederek ve uğradığı bütün zararı tazmin ederek engelleyebilir. Alıcı, sözleşmeden dönme hakkını kullanır ve şartlar bunu haklı kılmazsa, hâkim satılan şeyin onarılmasına veya satış bedelinin düşürülmesine karar verebilir.

2 el araç kaç gün içinde iade edilir?

İade süresi (cayma hakkı) kaç gündür? Alıcı; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, müşteri, malı teslim aldığı tarihten itibaren on dört gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Ayıplı araç satışı yetkili mahkeme neresidir?

Ticari araç satıcılarına karşı açılan davalar tüketici mahkemesinin görev alanına girerken, ticari işletmeci olmayan kullanılmış araç satıcılarına karşı açılan araç ayıpları davaları asliye hukuk mahkemesinin görev alanına girer.

Ayıplı araç için nereye başvurulur?

Arızalı mal satan firma ve müşterek sorumlu ithalatçı-üretici firma bu talebi gecikmeden yerine getirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde, arızalı malın iadesini veya değiştirilmesini talep etmek, arızalı malın kaldırılmasını ve şikayetinizin çözülmesini sağlamak için tüketici mahkemelerine başvurabilirsiniz.

Ayıplı mal kaç gün içinde satıcıya ihbar edilmelidir?

Ayıp ihbarı, alıcının ayıp konusunda seçimlik haklarını kullanabilmesi için yapılması gereken bir bildirimdir. Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 23. maddesi, teslim anında açıkça görülen ayıplarda ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi gerektiğini hükme bağlamıştır.

Arabulucuya başvuru ihtar yerine geçer mi?

Dolayısıyla arabuluculuk süreci sizi tebligat gönderme zorunluluğundan kurtarmaz.

Malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı kaç gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir?

Malın ayıplı olduğu teslim anında açıkça belli ise alıcı, durumu iki gün içinde satıcıya bildirmek zorundadır.

Ayıplı mal kaç gün içinde iade edilir?

Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, ayıpsız mal ile değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.

Ayıplı mal kaç gün içinde ihbar edilir?

Satış tarihinde yürürlükte olan 4077 sayılı TKHK’nın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre; tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde, bariz ayıpları satıcıya bildirmekle yükümlüdür.

Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Tüketici haklarını kullanmadan önce, satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu 30 gün içinde satıcıya bildirmelidir. Bu eyleme hukuken “ayıp bildirimi” denir. Ayıp bildirimi resmi olmadığı için, ayıp bildirimi telefonla veya şahsen yapılabilir.

Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?

Arızalı mallar için gecikme talebi olarak tazminat davası açma imkânı vardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketicinin arızalı ürüne karşı seçimlik hakları bulunmaktadır. 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre tüketici sözleşmeden dönebilir, malı ayıpsız benzeri ile değiştirebilir, …

Ayıplı mal şartları nelerdir?

Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen nitelikte olmaması veya malın niteliği ve kalitesi gereği taşıması gereken özelliklere sahip olmaması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep İbrahimli Escort