Sözleşme özgürlüğünün ilkeleri nelerdir?
Bu özgürlük geniş bir kavram olup, tarafların sözleşme yapmak zorunda olmadıkları, sözleşmenin içeriğini serbestçe belirleyebildikleri, sözleşmenin akdedileceği kişiyi seçebildikleri, sözleşmenin niteliğini diledikleri zaman belirleyebildikleri, sözleşmeyi (karşılıklı anlaşarak) feshedebildikleri, sözleşmeyi feshedebildikleri anlamına gelir…
İş sözleşmesi yapma özgürlüğünün sınırları nelerdir?
İş sözleşmesinin yapılmasında serbestlik sınırları İş sözleşmeleri, emredici kanun hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine ve kişilik haklarına aykırı olmamalı ve sözleşmenin konusu imkânsız olmamalıdır.
Sözleşme hangi durumlarda geçersiz olur?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Sözleşmenin esaslı unsurları nelerdir?
Bir sözleşmenin esas unsurları, o sözleşmenin akdedilmesi için mevcut olması gereken unsurlardır. Sözleşmedeki bu unsurlar şunlardır: “satılan şey”, “meni” ve “tarafların satılan şey ile meniyi takas etme (değiştirme) hususundaki anlaşmaları”.
Sözleşme özgürlüğü sınırları nelerdir?
Sözleşme özgürlüğü ilkesi en basit haliyle; insanların diledikleri konu, içerik ve biçimde sözleşme yapma hakkı olarak tanımlanabilir. Bu özgürlüğün sınırları emredici yasal hükümler, ahlak, kamu düzeni, kişisel haklar veya imkânsızlıktır.
Sözleşme ilkesi nedir?
Hiç kimse bir başkası tarafından sözleşme yapmaya zorlanamaz ve hiç kimse bir başkasını buna zorlayamaz. Ancak bu kuralın bazı istisnaları vardır. Örneğin: TBK m. 444. maddede öngörülen rekabet yasağı. Herkes sözleşme ortağını kişisel olarak belirleme özgürlüğüne sahiptir, yani herkes istediği kişiyle sözleşme yapabilir.
İş sözleşmesini geçersiz kılan durumlar nelerdir?
Şekil özgürlüğü ve sınırları… Yazılı şekle aykırılığın hukuki sonuçları. … Şekil kusurlarını ileri sürme hakkının kötüye kullanılması … Sözleşme özgürlüğü ilkesi. … İş sözleşmelerinin yapılmasına ilişkin yasaklar … Genel geçersizlik. … Yasadışılık. … Ahlaksızlık.Daha fazla makale…
İş kanunun 13. maddesi nedir?
Kısmi süreli ve tam süreli iş sözleşmesi Madde 13 – İşçinin normal haftalık çalışma saatinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde az olduğu tespit edilirse sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesi sayılır.
Sözleşme serbestisi ilkesi nedir?
Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 26. maddesi “Sözleşme Serbestisi” başlığı altında, sözleşme içeriğinin, kanunda öngörülen sınırlar içinde, sözleşme tarafları tarafından serbestçe belirlenebileceği hükme bağlanmıştır.
Bir sözleşmenin geçerli olması için hangi şart zorunludur?
Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için tarafların sözleşmeyi kendi özgür iradeleri ve bilinçleriyle yapmış olmaları gerekir. Taraflardan birinin zorlaması (cebir), korkutması (tehdit) veya aldatması (hile) yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir.
Kontrat hangi durumlarda geçersizdir?
Kira sözleşmesi; kanuna, ahlaka veya kamu düzenine aykırı olması, taraflardan birinin sözleşme yapma ehliyetinden yoksun olması, sözleşmenin zorla veya tehditle imzalanması, kira sözleşmesinin yazılı şekle aykırı olması ve kiralananın hukuka aykırı kullanılması hallerinde geçersiz sayılır.
Sözleşmenin iptaline yol açan sebepler nelerdir?
Fesih nedenleri TBK’da dört ayrı hükümde düzenlenmiştir. Bu nedenlerden üçü irade eksikliğine ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve tehdit (TBK m. 37), hukuki işlemin iptaline yol açan irade eksikliği halleridir.
Sözleşmenin esaslı ihlali nedir?
Sözleşmenin önemli bir ihlali, taraflardan birinin sözleşmesel yükümlülüklerini ciddi bir şekilde yerine getirmemesi durumunda meydana gelir. Bu, sözleşmenin özünü etkileyecek ve sözleşmeyi uygulanamaz hale getirecek kadar önemli bir ihlaldir.
Sözleşmenin kesin hükümsüzlüğüne yol açan sebepler nelerdir?
Ahlak, kamu düzeni veya kişilik haklarına aykırı veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak batıldır. Bir kısmının geçersizliği diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıksa sözleşmenin tamamı batıldır.
Kağıt üzerinde yapılan sözleşmesinin bir hükmü var midir?
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelere şekil özgürlüğü ilkesi uygulanır. Buna göre, sözleşme tarafları sözleşmenin yapılmasını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde ifade edebilirler. 1 Borçlar Kanunu’nun 11. maddesi şöyle der: “Sözleşmenin geçerliliği, kanunda açıkça belirtilmedikçe hiçbir şekle tabi değildir.
Sözleşme serbestisi ilkesi nedir?
Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 26. maddesi “Sözleşme Serbestisi” başlığı altında, sözleşme içeriğinin, kanunda öngörülen sınırlar içinde, sözleşme tarafları tarafından serbestçe belirlenebileceği hükme bağlanmıştır.
İrade özgürlüğü ilkesi nedir?
İrade özgürlüğü ilkesi, adından da anlaşılacağı üzere, tarafların sözleşme ilişkisinde iradelerini serbestçe ortaya koyabilmeleri ve bu iradenin hiçbir şekilde zedelenemeyeceği anlamına gelir.
Borç hukukuna hakim olan ilkeler nelerdir?
Özgür irade ilkesi. Kusur sorumluluğu ilkesi. Üçüncü kişilere karşı sorumluluktan muafiyet ilkesi. Borçlunun ikametgahında ifa ilkesi.
Şekil özgürlüğü ilkesi nedir?
Türk Borçlar Kanunu’na göre, hukuki işlemlerin geçerliliği genellikle şekle bağlı değildir, ancak bazı işlemler için aksi kararlaştırılmadıkça kanunda öngörülen şekil, geçerlilik şartıdır.