Yargı kararları bağlayıcı mıdır?
Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm nihai mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır. Yargıtay 6 Mart 1868’de kurulmuştur, 155 yıllık bir geçmişe sahiptir ve yargının en yüksek temyiz organıdır. Tüm üyeleri alanlarında uzman ve deneyimli kıdemli yargıçlardır.
Yargı kararları asli kaynak mı?
Birincil kaynaklar birçok yasal düzenlemeyi içerir. Anlaşmalar, kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler hukukun birincil kaynaklarıdır ve teoriler-bilimsel içtihatlar ve mahkeme kararları-yargısal içtihatlar ikincil kaynakları temsil eder.
Yargı yorumu bağlayıcı mıdır?
Yargısal yorum, sonraki olayları yorumlayan hâkim veya diğer mahkemeler açısından bağlayıcı değildir.
Hukuk kurallarında bağlayıcılık nedir?
Bağlayıcılık, bir yasal normun muhataplarını belirli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlaması durumunda ortaya çıkar. Geçerlilik, yasal sonuçları üretmek için gerekli koşulları karşılayan norm tarafından edinilen niteliktir. Adalet, belirli bir yasal sistemin ilham verdiği ideallere yanıt verme yeteneğidir.
Kararın bağlayıcı olması ne demek?
Yazar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının (m. 11)
Yargı kararları nedir hukuk?
Yargı kararları, bağımsız mahkemelerin tüm kararlarını kapsar. Yargı kararlarına erişim hakkı kapsamındaki kararlar, hukuk kaynağı sayılan yüksek bölge mahkemelerinin kararlarını kapsar.
Bağlayıcı kaynaklar nelerdir?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzükler ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrindir.
Asli kaynaklar nelerdir?
Birincil kaynaklar: Anayasa, kanun (ve kanun hükmünde kararnameler), uluslararası anlaşmalar, tüzükler, yönetmelikler, diğer hukuki işlemler (Bunlara farklı adlar verildiği için anonim hukuki işlemler de denir, örneğin; tebliğ, genelge, genelge mektubu, emir).
Medeni hukukun asli kaynakları nelerdir?
Birincil kaynaklar:Anayasa.Kanunlar – Uluslararası Anlaşmalar.Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.Tüzük.Genelgeler, Yönergeler, Genelgeler.İçtihatların Birleştirilmesine Dair Kararlar14 Ekim 2021
Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı nedir?
Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının “yasama, yürütme ve yargı makamları, idari makamlar, gerçek ve tüzel kişiler” için “kesin” ve bağlayıcı olduğunu belirtmektedir. Bu hüküm, elbette, Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştirmeyi ve sorgulamayı veya hatta Anayasa Mahkemesi’nin üstün yetkiye sahip olduğunu iddia etmeyi yasaklamamaktadır.
Yorumlayıcı hukuk kuralı nedir?
Yorumlayıcı hukuk normları Kanun, hukuki bir işlemde uygulanan bir hususta hüküm içeriyorsa ve anlamı açıklanmıyorsa, bu yorumlayıcı bir hukuk normudur. Ödeme düzenlenmişse, Borçlar Kanunu, Madde 1’i sağlar.
Yargı yorum ne demek?
Hukuki yorum, bir hukuki meseleye uygulanabilir hukuk kuralının belirlenmesi sürecinin önemli parçalarından biridir. Bazı yasal hükümler, uygulandıkları işlemler açısından yeterince açık olmayabilir. Bu nedenle, söz konusu kuralın ifadesini incelemek ve anlamını belirlemek gerekebilir.
Yargı kararları ve bilimsel içtihat hukukun asli kaynakları arasında mıdır?
Yazılı kaynakların başlıcaları; Anayasa, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar, kanun hükmünde yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi kararları, yüksek yargı mercilerinin içtihatlarının birleştirilmesine ilişkin kararlar, kanunlar, yönetmelikler ve genelgeler gibi çeşitli adlar altında çıkarılan normatif idari işlemlerdir.
Bağlayıcılık ilkesi nedir?
Anayasa yargısının temeli anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı ilkesidir. Buna göre anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alır ve en yüksek norm olarak yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları ve gerçek ve tüzel kişileri bağlar.
Yazısız kaynaklar asli mi tali mi?
Hukukun birincil kaynakları “yazılı kaynaklar” ve “yazılı olmayan kaynaklar” olarak ayrılır. Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, yasama kararnamesi, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazılı olmayan kaynakları ise gelenek ve göreneklerdir. Elbette bu, “normal” ülkelerde, işleyen bir hukuk sisteminde böyledir.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
‘Anayasa Mahkemesi kararları… yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’ Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi kararlarının hukuken bağlayıcı olması için bu kararların hukuken bağlayıcı olması gerekmektedir.
Yargıtay kararları hakimi bağlar mı?
Yargıtay’ın tutarlı uygulaması ve genel doktrin uyarınca, ceza mahkemesinin esaslı olguların tespiti hakkındaki kararı hukuk hâkimi için bağlayıcıdır.
Yargı kararları denetlenebilir mi?
Bir kişinin, kendisine karşı verilen bir yargı kararına karşı başka bir yargı makamı tarafından incelenmek üzere itiraz etme yeteneğine itiraz denir. Bu yeteneğe sahip olmak, adalet arama özgürlüğü ve adil yargılanma hakkı için de bir ön koşuldur.
Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Yasal hükümlere göre mahkeme kararının gerekçelendirilmesi gerekmektedir. Ancak mevzuat gerekçenin içeriği konusunda net değildir.