Aybastı neden aybastı?
Bunlardan en önemlisi, karanlık bir gecede bölgemizi fethettikleri sırada, ayın bulutların arkasından aniden belirmesiyle işleri kolaylaşan fatihlerin Aybastı diye konuşmaya başlamaları nedeniyle bölgeye bu isim verilmiştir.
Ordu Aybasti hangi boydan?
Türklerin (Oğuzların Çepni kolu) Ordu topraklarına ilk girdiği nokta Aybastı-Perşembe Yaylası’dır. 1105 yazında, Danişmendoğlu Beyi Emir Danişmend Gazi komutasındaki 6.000 kişilik bir ordu ile 70.000 kişiden oluşan Trabzon devletinin büyük kuvveti arasında burada şiddetli bir savaş yaşandı.
Aybastının neyi meşhur?
Mısır ekmeği, mısır çorbası, keşkek, şalgam dolması, pancar çorbası, turşu fasulye, gapçuh fasulyesi, közde fındık mantarı ve Uzundere Irmağı’nda yetiştirilen kırmızı benekli alabalık ilçemizin kendine özgü lezzetlerinden birkaçıdır.
Aybastı’nın kaç köyü var?
Aybastı’nın üç kasabası vardır. Bunlar Alacalar, Çakırlı ve Pelitözü kasabalarıdır. ALACALAR KASABA Aybastı’nın doğusunda bulunan Alacalar kasabasının eski adının Şevdeşlü köyü olduğu bilinmektedir.
Aybastı adı nereden gelmiştir?
Aybastı, Ordu’nun iç (güney) kesiminde, denizden uzak bir ilçedir. Nüfusun önemli bir kısmı Türkmen Çepnilerden oluşmaktadır. İsminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, Göktürkler ve Oğuzlar için kutsal olan ay, güneş, duman veya ay tutulması gibi kavramlardan geldiği düşünülmektedir.
Aybastı’da doğalgaz var mı?
Bu bağlamda Aybastı ilçesinde düzenlenen törenle ilk doğalgaz sondajı başlatıldı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr., bir ilçeye daha doğalgaz verebilmenin büyük mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Mehmet Hilmi Güler, “Doğalgaz sözümüzü tutma fırsatı verdiği için Allah’a şükrediyoruz.” dedi.
Orduluların kökeni nedir?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleşim bölgesidir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman ve Niyabet-i Satılmış (Aybasti) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca kurulmuştur.
Fatsa’nın eski adı nedir?
Osmanlı kayıtlarında Fatsa bölgesinin adı “Satılmış-ı Mezid Bey” veya “Nahiye-i Satılmış-ı Ferid Bey” olarak geçmektedir. 15. yüzyıl kayıtlarında belediye statüsünde olan Satılmış, 17. yüzyıl kayıtlarında ise kaza olarak geçmektedir.
Ordu Alevileri nereden gelmiştir?
Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgedeki yüksek rakımlı köylerde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal hareketine mensup Alevilerdir.
Aybastı’nın nüfusu kaç?
2022 yılı itibarıyla Aybastı nüfusu 20.969’dur. Bu nüfusun 10.381’i erkek, 10’u ise köy halkından oluşmaktadır.
Hapsamana ne demek?
Ordu bölgesinde Hapsamana (şimdiki Gölköy) adında bir köy varmış. Bu köylerden birinde bölgenin güçlü bir şahsiyeti yaşarmış; o astığını biz asarmışız, o kestiğini biz kesermişiz, o istediği gibi yönetirmiş bölgeyi…
Kutlu Doğmuş kimdir?
ŞANSLI DOĞDU (ŞANSLI BABA) Melik Gazi’nin subaylarındandır. Mezarı şu anda Gölköy – Aybastı yolu üzerinde Kutlular semtindedir.
Aybastı Yaylası kaç rakım?
GEZİLECEK YERLER 1991 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilmiştir. İlçemize Aybastı’ya 17 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Rakımı yaklaşık 1.
Türkiye’nin en küçük köyü neresi?
Geçtiğimiz yılın sonu itibarıyla en az nüfusa sahip köyler, Bitlis’in merkez ilçesine bağlı Kayalıbağ, Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Çattepe ve Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Ağaçyurdu olmak üzere birer kişilik nüfusa sahip köyler olmuştu.
Ordu Aybastı arası kaç kilometre?
Ulaşım. Aybastı ile Ordu şehir merkezi arasındaki mesafe 105 km’dir.
Aybastı’nın nüfusu kaç?
Aybastı Nüfusu – Ordu Aybastı’nın 2022 yılı nüfusu 20.969’dur. Bu nüfusun 10.381’i erkek, 10.381’i kadındır.
Perşembe Yaylası Panayır ne zaman 2024?
Aybastı Perşembe Yayla Güreşleri 20-21 Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
Hapsamana neresi?
Gölköy’ün eski adı Hapsamana’dır. Gölköy, şu anki adını içinde bulunan göllerden almaktadır. Daha önce Özlü (Şıhman Köyü) ilçesinin bulunduğu yerde kurulan Gölköy, 17. yüzyılda şu anki yerine taşınmıştır. İlçemiz 19. yüzyılın sonlarında Trabzon ilinin Ordu ilçesine bağlı bir bucak merkeziydi.
Niksar Aybastı arası kaç km?
Aybastı-Niksar arası 70 km’dir.