Kimler şikayet hakkına sahiptir?
Her kurban ve suçtan zarar gören her kişi şikayet etme hakkına sahiptir. Mağdur, suçtan doğrudan etkilenen ve suçun nesnesi olan kişidir. Suçtan zarar gören kişi, işlenen suçtan hakları etkilenen kişi ve bazen de suçun dolaylı kurbanı olarak adlandırılabilir.
Kimler şikayet edebilir?
Şikâyetçi gerçek kişi, şirket, vakıf, dernek vb. olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir. Tüzel kişiler, şikâyet haklarını yetkili organları aracılığıyla kullanırlar.
Kanıt olmadan şikayetçi olunur mu?
Elbette mümkün, ancak çok şey onların ne bildirdiğine bağlı. Görgü tanığı ifadeleri, başka hiçbir kanıt olmasa bile güçlü bir kanıttır. Polis durumu tartmalı ve daha fazla araştırma yapıp yapmamaya karar vermelidir. 16 Mayıs 2024Elbette mümkün, ancak çok şey onların ne bildirdiğine bağlı. Görgü tanığı ifadeleri, başka hiçbir kanıt olmasa bile güçlü bir kanıttır. Polis durumu tartmalı ve daha fazla araştırma yapıp yapmamaya karar vermelidir.
Hangi suçlar şikayete tabidir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şikâyete konu suçlar şunlardır: Aile dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama.
Polise şikayet ettikten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Her şikayete dava açılır mı?
Şikayete dayalı suçlar, mağdur/şikayetçi/mağdur hakkında şikayette bulunulmadığı sürece savcılık tarafından kendi soruşturmasını yaparak başlatılamaz. Ancak, kovuşturulması şikayete bağlı olmayan tüm suçlar, savcılık tarafından otomatik olarak soruşturulmalı ve cezai işlem başlatılmalıdır.
Şikayet sicile işlenir mi?
Şikayetçi veya şüphelinin ifadesinin kolluk görevlileri tarafından karakola ulaştırılması, adli sicil kaydına işlenmez.
Bir insanı nasıl şikayet edebilirim?
İl ve ilçe merkezlerindeki polis birimleri olan polis karakollarına veya kırsal kesimlerde jandarma karakollarına suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Polis veya jandarmaya suç duyurusunda bulunabileceğiniz gibi doğrudan savcılığa da suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Biri hakkında şikayetçi olunca ne olur?
Şikâyetçi, kendisine karşı işlenen suçtan dolayı şikâyette bulunması hâlinde, hakkında şikâyette bulunulması veya Cumhuriyet savcılığının resen soruşturma yürütmesi fark etmeksizin, davaya katılma (iş birliği) hakkına da sahiptir (CMK m. 237). Şikâyetçi, davaya katılma isteğini sözlü veya yazılı olarak ceza mahkemesine bildirebilir.
Birinin beni şikayet ettiğini nasıl anlarım?
Hakkınızda bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sorumlu cumhuriyet savcılığından öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak, tanık olarak çağrıldığınızda veya size bildirim yapıldığında soruşturma hakkında bilgilendirilebilirsiniz.
Haksız yere suçlanan kişi ne yapmalı?
Haksız yere suçlanmak, aslında masum olan bir kişinin işlemediği bir suçla suçlanması anlamına gelir. Haksız yere suçlanan bir kişi öncelikle bir ceza savunma avukatına danışmalıdır. Mahkemeye haklı olduğunuzu açıklamanın, bir davada haklı olmaktan daha önemli olduğunu unutmamak önemlidir.
Olaydan kaç gün sonra şikayet edilir?
Şikayet gerektiren suçlarda şikayette bulunma süresi, mağdurun “suçu” ve “faili” öğrendiği andan itibaren 6 aydır. Şikayetçinin şikayet hakkını kullanabilmesi için hem faili hem de suçu bilmesi gerekir.
Hafif suç nedir?
Kabahatler, ağır suçlardan daha az ciddidir ve genellikle bir yıl veya daha az hapis cezasıyla cezalandırılır. Kabahatler, ağır suçlardan daha az ciddidir ve genellikle bir yıl veya daha az hapis cezasıyla cezalandırılır.
Suçu bildirmeme suçu şikayete tabi mi?
Bildirimde bulunmama suçu bildirime tabi suçlardan olmadığından Cumhuriyet savcılığınca resen soruşturulmakta olup bu suçlar bakımından suç duyurusunda bulunulmamaktadır.
18 yaşından küçük biri şikayetçi olabilir mi?
Çocuklarda küçük yaştan dolayı şikayet ve diğer hakların kullanımı Şikayet hakkı, tamamen bireysel olan haklardan biridir. Bu nedenle, ayrıcalığa hak kazanan her kişi, şahsen şikayette bulunma veya şikayeti geri çekme hakkına sahiptir.
16 yaşındaki çocuk şikayetçi olabilir mi?
Yüksek Mahkeme, 15 yaşın altındaki çocukların küçük yaşları nedeniyle ceza yargılamasına müdahale etme kapasitesine sahip olmadıklarını kabul etmektedir. 15 yaş ve üzeri çocuklar, temyiz haklarını şahsen kullanabilirler.
18 yaşından küçükler müşteki olabilir mi?
Ancak, ifade verecek kadar olgun değilse, ebeveyni veya velisiyle görüşerek şikayette bulunma hakkının olup olmadığını değerlendirmelidir. Mağdur 12 yaşından küçükse, şikayette bulunma hakkı ebeveynlerine (anne, baba veya veli) verilmelidir. Anne ve babanın ifadeleri şikayetçi olarak değerlendirilmelidir.
Şikayet kime yapılır?
İl ve ilçe merkezlerindeki polis birimleri olan polis karakollarına veya kırsal kesimlerde jandarma karakollarına suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Polis veya jandarmaya suç duyurusunda bulunabileceğiniz gibi doğrudan savcılığa da suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Tavsiyeli Bağlantılar: Keser Nedir Ne Işe Yarar